Hållbart & cirkulärt

Lika bra att säga det direkt. Återanvändning av IT eller andra prylar räddar inte planeten. Men det är heller inte en droppe i havet och har större betydelse för miljön och klimatet än till exempel källsortering och lågenergilampor som de flesta nog tycker är självklara saker idag.

Du vet ju att när man tillverkar nya prylar så förbrukas massvis med energi, råvaror, vatten, kemikalier med mera. Och så krävs det en megastor transportsnurra, från gruvan till fabriken och slutligen till konsumenten. Kors och tvärs över jorden. En helt vanlig dator ”kostar” till exempel 1,8 ton (!) råvaror att tillverka, trots att den bara väger några kilo i slutändan.

 

Mindre e-waste

Om fler prylar räddas från återvinningen (hurra, mindre e-waste!) och istället återanvänds så minskar behoven av nytillverkning. Det är bra för miljön och oss människor (men kanske sämre för gänget vars bonusar bygger på att sälja fler nya prylar varje år). Kanske har du hört begreppet cirkulär ekonomi? Det handlar om att utnyttja produkter, material och råvaror längre för att bättre hushålla med planetens resurser. Här är återanvändning och begagnatmarknaden (som ju växer snabbt) mitt i prick.

Återbruk av IT-prylar kan också översättas till koldioxidekvivalenter (CO2e ): om du låter oss återanvända låt säga tio av era begagnade datorer så minskas ert klimatavtryck med 4 700 kilo koldioxid (nästan fem ton!!!). Det motsvarar en nätt liten bilutflykt om 2 500 mil. Inte så pjåkigt för några gamla burkar. Det brukar miljöchefen gå igång på. Lägg till skrivare, skärmar och mobiler så mångdubblas miljövinsten.

 

Våra kunders totala miljövinst

36028898

Kilo koldioxid

=

84575

Antal oljefat som förbränns

18962578

Mil i bil

1334404

Kilo nötkött

FN:s klimatmål
Men det finns också en social aspekt som är minst lika viktig. Era gamla IT-prylar behövs av andra i samhället och hamnar ofta i en skola någonstans i vårt avlånga land. De flesta skolor har inte möjlighet att köpa nya elevdatorer. Begagnat är räddningen för att ge kommande generationer bra digitala verktyg.

Inte nog med det. IT- och elektronikindustrin är på ren svenska ganska skitig och många människor far illa i olika delar av näringskedjan. Det handlar om barnarbete, slavarbete i gruvor för att finansiera krig, hälsofarliga arbetsmiljöer och usla arbetsvillkor, för att nämna några missförhållanden. I vårt nuvarande slängsamhälle så kommer allt bara att fortsätta, men om vi konsumenter ser till att använda sakerna längre, om vi säljer det vi inte behöver, köper mer begagnat och delar på produkterna, så sätter vi samtidigt press på hela industrin att bli bättre och ta sitt ansvar. Handling funkar ofta bättre än ord.

Återanvändning har rejäl sprängkraft och påverkar positivt på flera sätt. Du har säkert hört talas om FN:s 17 globala klimatmål – genom att förlänga prylarnas livslängd prickar du in hela sex av delmålen, nämligen: God utbildning för alla (mål 4), Rent vatten och sanitet (mål 6), Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (mål 8), Hållbar industri, innovationer och infrastruktur (mål 9), Hållbar konsumtion och produktion (mål 12) och Bekämpa klimatförändringarna (mål 13).

Wow eller hur? Så släng inga IT-prylar i onödan. Om du är osäker, kontakta oss så berättar vi om dina avlagda prylar kan få en andra chans.

Ge IT-prylarna ett extra liv nu!

Har ni datorer, mobiler eller andra IT-produkter som ska bytas ut eller ligger i något förråd? Vi hjälper till med allt – vi gör en värdering av utrustningen, hämtar den i låsta säkerhetsskåp, och raderar informationen på hårddiskar.

Tillbaka får du raderingscertifikat, en miljörapport som visar ert minskade klimatavtryck och ersättning för produkterna.